Hívjon minket, hogy informatikai parkjával profitot termeljen és ne gondokat.

A számítógépen való munkavégzés közben gyakran zavaró, ha nem elég gyorsan indul el a program, lassan töltődik be az adat. Ezt a lassúságot a számítógép sebessége és a hálózat (internet) sebességének az összessége határozza meg. A hálózat sebesességét általában a szolgáltató határozza meg, ám a többi tényezőn lehet gyorsítani.

A számítógép sebessége függ a processzortól, a memória méretétől és a leglassabb eszköztől a háttértár (winchester) sebességétől. Ez utóbbin az SSD-vel segíthetünk.

HDD_vs_SSD_520px

Az SSD-ről szinte csak jót mondhatunk:

  • Az SSD jobb, mint egy merevlemez, mert nincs benne mozgó alkatrész (kizárólag memória modulokból áll), ezért kiválóan bírja a rázkódást. Fizikai behatásokat tekintve tartósabb.
  • Nem kell a lemezeket pörgetni, sem az olvasófejet mozgatni, ezért csendesebb és kevesebb energiát fogyaszt.
  • A 120 – 250 GB nagyságú SSD-k ára mára elérhető mértékre csökkent, és már 1 Terabyte méretű SSD-t is árusítunk.
  • Az SSD meghajtó rendkívül gyors. Az adatok írási és olvasási ideje nagyságrenddel gyorsabb.

Itt látható, hogy mekkora sebesség különbség van:

ssd_hdd_speedtest_300dpi

 

Hogyan működik az SSD és mi a gyenge pontja?

SSD írásA technológia lényege, hogy az adatokat mindig egy új üres blokkba írja ki. A törlésnél pedig csak bejegyzi, hogy az adott blokk törölhető.

Gond akkor van, ha a tárkapacitás szinte megtelik, mert ilyenkor az adat kiírást megelőzi egy törlésre kijelölt blokk felszabadítása,valódi kitörlése és csak utána kezdődik a kiírás. Ez drámaian lelassíthatja az írási sebességet.

Éppen ezért vezette be a Windows 7 a TRIM szolgáltatást, mely amikor törlünk egy fájlt, akkor az adatot ténylegesen eltünteti az SSD-ről. (Ám a TRIM nem vonja össze a részben üres blokkokat teli blokkokba.)

 

Na de tényleg sose megy tönkre?

1,5 év folyamatos adat írással-törléssel tesztelték az SSD-ket, mire azok végre meghibásodtak. Ehhez közel 100 terrabájt adatot kellett rájuk kiírni. Ekkora adatmennyiséget egy átlagos felhasználó 10 év alatt ír ki a háttértárra.

Tehát hogyan használjuk okosan:

Ideális Laptopokba:

  • Gyorsabbnak tűnik: Egy régebbi lassú laptop is újra fürge gép lehet a gyors adatelérés miatt. Az asztali gépekkel ellentétbe a  laptopokba általában az 5400 RPM-es lassabb merevlemezeket építik. Ha kevés a memória (2 GB vagy alatta ) különösen szembeszökő a sebességnövekedés. Gyorsabban indul el (boot) a számítógép, és a merevlemez igényesebb műveletek böngészők indítása World, Exel is gyorsabban futnak.
  • Tovább bírja: A kisebb energia felhasználás miatt akár 1-2 órával lassabban meríti le az akkumulátort.
  • Amit nem javaslunk: régi Core2 –es processzor előtti laptopokba és régi Atom processzoros Netbookokba mert a számítógép chipsete nem támogatja és ezért nem lesz elég gyors.

Személyi számítógépbe is optimális:

A személyi számítógépeken az optimális eredményhez úgy érdemes használni az SSD-t, hogy magát a rendszert és a legfontosabb, leggyakrabban használt programokat telepítjük az SSD-re. A nagy adattömegek kiírását pedig nagy kapacitással rendelkező hagyományos HDD-n helyezzük el. Pontosan erre fejlesztették ki a hibrid winchestereket melyek SSD-t is tartalmaznak.

És a szerverekbe is jó:

hálózat

A vállalati szerverekben, adatbázis kiszolgálókban vagy levelezőszerverek esetében az egész vállalati hálózati struktúra felgyorsítható, ha a szerverben SSD-t használunk. Egy szerverpark lecserélése nem olcsó mulatság. Ám sok esetben pár SSD beszerelésével sokkal kisebb költség mellett a rendszer sebessége látványosan növekedni fog.

A rendszerfelügyelet a megszokott módon működhet, a S.M.A.R.T technológia jelzi, ha egy egységgel probléma lenne. A sebesség növekedésen kívül az üzemeltetési költségek csökkenése a kisebb energiafelhasználásban (kevesebb hűtést igényel, kevesebbet fogyaszt) is jelentkezni fog. Egyes tanulmányok szerint 5 – 32-ed része az üzemeltetési költség a HDD-t használó rendszerekhez képest.

Ha gyorsítani szeretnéd számítógépedet, vagy meglévő szerverparkodat, akkor a szakszerű felülvizsgálatához és átalakításához hívj minket!

e-mailugyfelszolgalat@kisvallalatirendszergazda.hu

A cégvezető büntetőjogilag felel a cég számítógépein található programok jogtisztaságáért.

Az alkalmazottakkal írasd alá ezt a nyilatkozatot. amely azt tartalmazza, hogy nem telepíthetnek fel semmit a céges számítógépekre és nem hozhatnak be pendrive-n sem illegális programot, képet magukkal a céghez:

BSA által javasolt nyilatkozat
Van 2 perced? Töltsd ki ezt a kérdőívet, és megtudod, hogy mennyire vannak biztonságban az adataid!

PopUp_Kerdoiv

Facebook oldalunk:
Facebook
Újdonságok, Akciók
Kérje legfrissebb akciónkról, fontos információkról szóló levelünket itt:
E-mail cím:*
Vezetéknév:
Keresztnév:*
E-mail címét harmadik félnek nem adjuk át. Céges e-mail címének megadásával elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.
Megbízható cég vagyunk
Bisnode 'AA' tanúsítványt kaptunk, mellyel Magyarországon csupán a cégek 1,75 %-a rendelkezik
Garancia
Vélemények rólunk:


“Szakmailag kiváló, magasan képzett, megbízható csapat. Rugalmasak, segítőkészek, és gyorsan intézkednek, ha probléma merül fel. Minden informatikával kapcsolatos problémát megoldanak, legyen szó beszerzésről, telepítésről, vagy hibaelhárításról. ”

icom  

Miután több, mint 10 évig megbízható hardver beszállító forrásunk voltak, felvették a ’Kisvállalati rendszergazda’ nevet. Ekkor gondolkodtunk el, hogy esetleg segíteni tudhatnak a régóta húzódó WiFi-problémánk megoldásában is, amibe már többeknek beletörött a bicskája… Kijöttek és felderítették, hogy az épületünkben működő melyik másik rendszer okozza a zavart, majd az addigi hardver töredékének felhasználásával azóta is tökéletesen működő rendszert építettek ki. Köszönjük!

Pentaprog Kft.

Még több vélemény rólunk
Társadalmi szerepvállalás
banner_cr2