Hívjon minket, hogy informatikai parkjával profitot termeljen és ne gondokat.

Irodába a hálózatban használt gépekre elsősorban a kiépített “vezetékes” hálózatba kötést ajánljuk. Ez gyors adatforgalmat tesz lehetővé.

 

Mikor segíthet a WIFI?

Akad pár eset, amikor szükséges lehet wifi – azaz vezeték nélküli- hálózat kiépítésére, vagy az internet elérés biztosítására wifi-n keresztül.

  • Egyik gyakori eset, ha nincs mód a kábelek elhelyezésére (pl: túl nagy telephely, ideiglenes iroda…)
  • Másik eset, ha az irodába elég sok vendég jár, és mindenki internetet szeretne használni, vagy csak alkalmanként a helyi hálózatra kell az ügyfélnek kapcsolódnia és nem szeretnénk, hogy a vendégek hozzáférjenek a céges hálózathoz.
  • Hasznos lehet akkor is, ha a nem túl nagy irodában mindenki szeretne nyomtatni. Az ott dolgozókat egy közös nyomtatóra lehet irányítani. Egy WIFI-s nyomtató fenntartása sokkal kisebb költségekkel jár mint 5 nyomtató fenntartási költsége

És ha gyenge a jel?

Gyakran előfordul, hogy a távolság, vagy a beton falak miatt a wifi jel gyenge. Erre kínál megoldást a wifi jelerősítő.

Néhány paraméterre oda kell figyelni melyet a képek alatt található táblázat részletesen is tartalmaz.

– Milyen szabványt használjunk?

– Milyen távolságban használjuk?

– Milyen titkosítással használjuk?

Segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet és segítünk a beállításokban is, hogy biztonságos legyen a hálózat minden szempontból.

  • Sebesség: az irodai munkához célszerű magasabb sebességet használni, viszont a vendégeknek biztosíthatunk „lassabb elérést”.

  • Átvitel (frekvencia): leírásokban sokszor látunk olyat hogy „802.11 a/b/g/n” ez azt jelenti hogy az eszköz ezen szabványokat tudja használni. Így a lenti táblából szinte minden paramétert ki tud használni kivéve az „ac”-t. 
    Hazánkban használatos szabvány a802.11 a/b/g/n és a most terjedő ac.

IEEE szabvány  Megjelenés ideje Működési frekvencia (GHz) Sebesség (jellemző) (Mbit/s) Sebesség (maximális) (Mbit/s) Ható-
távolság beltéren (méter)
Ható-
távolság kültéren (méter)
Eredeti 802.11 1997 2,4 0,9 2 ~20 ~100
802.11a 1999 5 23 54 ~35 ~120
802.11b 1999 2,4 4,3 11 ~38 ~140
802.11g 2003 2,4 19 54 ~38 ~140
802.11y 2008 3,7 23 54 ~50 ~5000
802.11n 2009 2,4 / 5 74 600 ~70 ~250
802.11ac 2013 5 500 1300 ~140 ~350

Érdekesség: A Wi-Fi-vel elért eddigi (2007-es évben történt kísérlet) legnagyobb hatótávolság 382 km. Venezuelában az El Aguila és Platillon hegyek között.  Mindkét irányba 3 MB/s sebességet tudtak elérni, hang és videokapcsolat is sikerült.

Fontos a biztonság!

A wifi hálózat védelem nélkül könnyebben feltörhető, mint a vezetékes, ezért elengedhetetlen a szakszerű beállítás!

  • Titkosítás: az adataink biztonságos eljuttatásához szükséges. Ez kezdetben a WEP kulcs volt,  utána jött a WPA, majd WPA2. A ma gyártott készülékeknek tudniuk kell már a WPA2 titkosítást, mely egy előre beállított jelmondatot használ a kapcsolat létrehozásához. A WPA2-n belül minimum a PSK választását javasoljuk.

titkositas

“A WEP (magyarul: a vezetékessel egyenértékű titkosság) volt az első titkosítási szabvány.A titkosított protokollok használata gondoskodik az adatátvitel biztonságosságáról egy nem biztonságos hálózaton keresztül. A WEP titkosítási kulcsa még jól beállított eszközök használata mellett is 4-5 perc alatt megfejthető. Ha csak ilyet tud a wifi-d, akkor lehetőleg minden nap cserélj WEP kulcsot. Emellett beállítható a hálózati kártyák fizikai címének (MAC) szűrése. (bár ez a szűréstípus egyszerűen kijátszható).

A WPA (magyarul: Wi-Fi védett hozzáférés) egy 2003 óta élő titkosítási szabvány, ma már szinte minden eszköz támogatja.  WEP hiányosságai miatt fejlesztették ki.  A TKIP titkosítási kulcsot használja. A TKIP előnye, hogy a beállított idő vagy forgalmazott adatmennyiség után új kulcsot generál. Igazi biztonságot a WPA is csak akkor nyújt, ha kellően hosszú és összetett jelszót használunk.

Az IEEE 802.11i-2004 vagy Wi-Fi Protected Access 2, WPA2 (magyarul kb. Wi-Fi védett hozzáférés 2. generációja) ma már a legtöbb eszköz támogatja, és mivel ez a legbiztonságosabb, ha rendelkezésre áll érdemes ezt használni. A WPA az IEEE 802.1x-hitelesített kiszolgálókkal való együttműködésre lett kialakítva, amely különböző kulcsot rendel mindegyik felhasználóhoz; annak ellenére, hogy használható a kevésbé biztonságos “osztott kulcs” – pre-shared key (PSK) – módban is, ahol minden felhasználónak ugyanaz a kulcsa a hálózati hozzáféréshez.” forrás: wikipedia

Kérd rendszergazda kollégáinktól a hagyományos és a Wifi -t tartalmazó eszközeidre egyaránt a biztonsági beállítást, vagy a meglévő beállítások felülvizsgálatát!

Használd ki a technológia nyújtotta lehetőségeket a könnyebb és biztonságos munkavégzéshez!

A cégvezető büntetőjogilag felel a cég számítógépein található programok jogtisztaságáért.

Az alkalmazottakkal írasd alá ezt a nyilatkozatot. amely azt tartalmazza, hogy nem telepíthetnek fel semmit a céges számítógépekre és nem hozhatnak be pendrive-n sem illegális programot, képet magukkal a céghez:

BSA által javasolt nyilatkozat
Van 2 perced? Töltsd ki ezt a kérdőívet, és megtudod, hogy mennyire vannak biztonságban az adataid!

PopUp_Kerdoiv

Facebook oldalunk:
Facebook
Újdonságok, Akciók
Kérje legfrissebb akciónkról, fontos információkról szóló levelünket itt:
E-mail cím:*
Vezetéknév:
Keresztnév:*
E-mail címét harmadik félnek nem adjuk át. Céges e-mail címének megadásával elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.
Megbízható cég vagyunk
Bisnode 'AA' tanúsítványt kaptunk, mellyel Magyarországon csupán a cégek 1,75 %-a rendelkezik
Garancia
Vélemények rólunk:


“Szakmailag kiváló, magasan képzett, megbízható csapat. Rugalmasak, segítőkészek, és gyorsan intézkednek, ha probléma merül fel. Minden informatikával kapcsolatos problémát megoldanak, legyen szó beszerzésről, telepítésről, vagy hibaelhárításról. ”

icom  

Miután több, mint 10 évig megbízható hardver beszállító forrásunk voltak, felvették a ’Kisvállalati rendszergazda’ nevet. Ekkor gondolkodtunk el, hogy esetleg segíteni tudhatnak a régóta húzódó WiFi-problémánk megoldásában is, amibe már többeknek beletörött a bicskája… Kijöttek és felderítették, hogy az épületünkben működő melyik másik rendszer okozza a zavart, majd az addigi hardver töredékének felhasználásával azóta is tökéletesen működő rendszert építettek ki. Köszönjük!

Pentaprog Kft.

Még több vélemény rólunk
Társadalmi szerepvállalás
banner_cr2